Putoptie schrijven en je aankoopkoers verlagen?

Putoptie schrijven en je aankoopkoers verlagen?

28 november 2020 1 Door Redactie

Natuurlijk kun je gewoon een aandeel kopen die je graag in je bezit wilt hebben. Je selecteert een bedrijf, kijkt naar de koers en koopt een aantal aandelen. Dit kan een werkwijze zijn om je portefeuille in te richten.

Wat ook een mogelijkheid is om extra geld te verdienen is om in plaats van het aandeel een put optie te schrijven (schrijven is verkopen). Maar wat houdt dit nu precies in, is het moeilijk en wat zijn de risico’s?

Bij het schrijven van een putoptie ontvang je een optiepremie. Je doel hiervan is dat je putoptie waardeloos afloopt. Dan is je ontvangen optiepremie je winst. Om een optie te kunnen innemen moet je vooraf 2 zaken bepalen, welke uitoefenprijs kies je en wat wordt je expiratiedatum?

Uitoefenprijs

Ik kies voor een uitoefenprijs die OTM is (out of the money). Dit betekent dat de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. (Een OTM call optie is precies omgekeerd, de uitoefenprijs is hoger dan de koers van de onderliggende waarde). De premie bestaat uit tijd- en verwachtingswaarde. Het is belangrijk om de uitoefenprijs niet te ver weg te leggen van de huidige koers, omdat je anders te weinig premie ontvangt.

Expiratiedatum

Ik kies voor deze strategie voor een looptijd van minimaal 3 weken en maximaal 8 weken. Hierdoor ontvang je genoeg premie. Wanneer je een kortere looptijd kiest verlies je geld aan tijd en verwachtingswaarde.

Wat zijn de risico’s?

Uiteraard moet je geen posities innemen die je niet zelf begrijpt of waarvan je de risico’s niet kunt inschatten. Het resultaat van het schrijven van een de putoptie kan tweeledig zijn. Of je hebt het koersverloop goed ingeschat en je putoptie loopt “waardeloos” af, wat betekent dat je de optiepremie hebt verdiend. De andere mogelijkheid is dat je de beweging van de koers verkeerd hebt ingeschat en de optie dreigt ITM (in the money) te expireren. Je wordt dan verplicht om de aandelen te kopen tegen de vooraf vastgestelde uitoefenprijs. Mijn doel is altijd om de premie binnen te halen, maar mocht het plan niet slagen dan vind ik het geen probleem om de aandelen aan te schaffen. Ik schrijf dus alleen een putoptie van een bedrijf waar ik vertrouwen in heb. Mocht ik de beweging van de koers niet juist inschatten dan is het voor mij geen probleem om de aandelen te kopen.

Resultaat geschreven putoptie

Het bedrijf FuelCell Energy is genoteerd aan de Amerikaanse beurs, de Nasdaq. Het is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van brandstofcel oplossingen om onder meer energie op te slaan uit waterstof productie. Het is een bedrijf dat ik al enige tijd volg en waarvan ik vaker aandelen heb gekocht en verkocht met de nodige winst. Mijn persoonlijke visie is dat waterstof een belangrijke speler gaat worden in de toekomst. Uiteraard zal de toekomst uitwijzen of dit ook het geval zal zijn.

Ik heb deze week een putoptie geschreven en wil deze graag toelichten om te laten zien hoe het werkt en wat mijn resultaat is geweest.

Aanleiding: na het bekijken van de koers aan de hand van technische indicatoren heb ik een inschatting gemaakt, dat de koers zou gaan stijgen. Ik heb vervolgens besloten dat wanneer ik de beweging niet goed zou inschatten en ik de aandelen zou moeten afnemen, ik ze wel voor €6,= zou willen kopen

Uitvoering: op dinsdag 24/11 om 18.49 stond de koers van FuelCell op €7,69. Ik heb toen een putoptie van €6 geschreven met expiratiedatum van 18 december. Ik heb hiervoor €0,85 aan premie ontvangen. Op woensdag 25/11 stond de koers om 21.37 uur op €8,65 en heb ik besloten om de optie terug te kopen (dus af te sluiten). Ik moest hiervoor €0,45 aan premie betalen. Uiteraard kun je zelf bepalen hoeveel opties je in wilt nemen.

Resultaat: ik heb €0,85 ontvangen voor de geschreven putoptie en €0,45 betaald om de optie terug te kopen. Het rendement is dus €0,40. Omdat 1 optie 100 aandelen van een bedrijf vertegenwoordigen, is het een totaal van €40,= (100 x €0,40). In je portefeuille moet je altijd het bedrag van de aankoop van de aandelen in je portefeuille hebben, mocht je ze moeten kopen. In mijn voorbeeld dus €600,= (100 x €6,=). Het rendement op deze strategie is 6,66% geweest in 1 dag tijd. Praat je in jaarrendement, 6,66% x 256 = 1704 % (256 handelsdagen per jaar). In de rendementsberekening zijn de transactie kosten van de broker nog niet meegenomen, deze gaan uiteraard nog van je rendement af.

Waarom heb ik me niet aan mijn eigen plan gehouden? Goeie vraag, door in 1 dag zo’n rendement te kunnen verdienen was te goed om te laten lopen. Dan komt er emotie aan te pas en verlies je je eigen doel uit het oog. Stel dat ik de optie in mijn bezit had gehouden en op expiratiedatum 18 december had de koers boven de €6,= gestaan, wat was mijn rendement dan geweest? Dan zou ik de totale premie van €0,85 verdiend hebben, het totaal was dan €0,85 x 100 = €85,= geweest. Een rendement van 14,2 in 3,5 weken.

Extra toevoeging: een optie op een aandeel van een bedrijf koop je altijd per 100. Je koopt dus een optie voor 100 aandelen. Dit is wel belangrijk om te weten, omdat wanneer je de aandelen moet kopen je ook 100 aandelen moet aanschaffen. Tevens moet je rekening houden met de transactie kosten en de aantallen opties die je gaat handelen. De essentie van dit verhaal is dat je aandelen kan kopen met korting. Weet wel dat wanneer de koers op expiratiedatum onder de €5,15 (€6,= – €0,85 ontvangen premie) zou staan en je de aandelen niet wilt kopen, dan verlies je geld.

Let er wel op dat wanneer je een call optie schrijft of koopt, je met een heel ander product bezig bent. Hier bespreek ik alleen de geschreven putoptie

Natuurlijk is het geen garantie dat je 256 handelsdagen per jaar dit rendement gaat behalen, maar het werkt voor mij om extra rendement te behalen.