Start geld groeiplan

Start geld groeiplan

We zijn gestart we het geld groeiplan 2021. Hierin gaan we 2 portefeuilles opbouwen en volgen om verschillende producten te handelen en te proberen het geld te laten groeien. De ene portefeuille is van een 14 jarige scholiere en de andere van een 30 jarig werkende vrouw. Beiden beginnen ze met €500 als start bedrag. Lees hier meer. Naast het proberen te laten groeien van het geld is het tweede doel om de bewustwording en dus de mindset over geld te ontwikkelen. Omdat het startbedrag €500 betreft zijn er producten die we gezien de koers niet kunnen handelen. Dit maakt de uitdaging wat groter, maar er zijn toch nog voldoende creatieve middelen om te proberen je geld te laten groeien. Gezien het feit dat de penny stock aandelen qua koers lager zijn zal dit product ook regelmatig worden ingezet.

Portefeuille mw Y

We hebben op deze portefeuille 2 transacties in genomen. Een rentecertificaat op het aandeel Proximus en een positie aandelen in het bedrijf Boxlight Corporation.

Rente certificaat Proximus

Een rentecertificaat is een manier om in relatief korte tijd extra rendement te ontvangen. Wij hebben hier gekozen voor een certificaat van het bedrijf Proximus. Proximus is de grootste van de drie mobiele telecommunicatie bedrijven in België. De keuze van dit certificaat was gebaseerd op het verwachte rendement en de erg kleine kans dat de koers door de ondergrens heen zou gaan (gezien de grafiek van de afgelopen jaren). Uiteraard ook hier geldt weer dat alles mogelijk is en je nooit garanties krijgt.

Hoe werkt het?

De aanschafprijs van het certificaat was €19,08 en we hebben er 15 stuks gekocht. De looptijd van het certificaat is tot 25 juni 2021 en de peildatum is 18 juni. Indien de koers van het aandeel Proximus tot 18 juni boven de €13,50 blijft wordt er op 25 juni €20,40 uitgekeerd. Dit betekent een bruto rendement van 9,3 % in 6 maanden tijd. Dit is exclusief de transactiekosten, voor de 15 stuks in en verkoopkosten betaal je bij de giro €4,22.

De investering van deze positie was: 15 x €19,08= € 286,20. Verwachte opbrengst 15 x €20,40 = € 306 en daarbij de transactie kosten in mindering gebracht = €306-€4,22 = € 301,78. Dit is een netto rendement van 5,4% per 6 maanden!

Indien de koers in deze periode wel onder de €13,50 komt dan ontvang je een bedrag wat gelijk is aan de koers op moment van expiratie. Naar beneden is het risico van verlies dus vergelijkbaar met aandelen.
Indien de koers de ondergrens gaat raken krijg ik de aandelen tegen de dan geldende koers. Maar ik ga in mijn plan ervan uit dat de lagere koers niet wordt aangeraakt en ik het extra rendement kan optellen bij mijn resultaat.

Aandelen Boxlight Corporation

De tweede transactie die ik op deze portefeuille heb ingenomen is het innemen van 95 aandelen Boxlight Corporation met de aanschafprijs van €2,28. Totale investering is 216,60 en de transactiekosten zijn bij de Giro €0,82 voor deze positie

Boxlight is een onderwijstechnologiebedrijf. Ze bieden interactieve producten voor in de klas (homeschooling), evenals trainingsprogramma’s en hulpmiddelen voor docenten.

Portefeuille mw Z

Ook met deze portefeuille starten we op 25 januari. Om in dit geld groei plan te laten zien dat je kunt werken met verschillende producten kiezen we voor een andere benadering. Voor de helft van het geld kopen we aandelen. Daarnaast willen we op zoek naar een dividend groei aandeel, eventueel met het extra schrijven van een call optie op dit aandeel. De bedoeling van deze extra optie is dat je probeert door het waardeloos expireren van de optie extra rendement (premie) te ontvangen. Indien de koers tegen je verwachting in te ver door stijgt kan het zijn dat je de aandelen tegen de optiekoers moet leveren. Dit is geen probleem omdat je ze in je bezit hebt. Wel is het altijd van belang dat je minimaal 100 aandelen hebt omdat de 1 optiecontract 100 stuks bevatten. Gebeurt dit dan hebben we de aandelen niet meer in bezit maar dan hebben we wel een stijging in de koers ontvangen.

Voor deze portefeuille hebben we 200 aandelen van Cinedigm gekocht met een aankoopkoers van 1,34. Cinedigm is ook een pennystock aandeel net zoals Boxlight Corporation. Cinedigm is een Amerikaans entertainment bedrijf en de activiteiten omvatten digitale cinema, streamingkanalen, contentmarketing en distributie.

De investering is 200 x €1,34 = € 268 excl. €8,30 transactiekosten (Binck bank). Het verschil tussen de transactiekosten van de Giro en die van Binck bank zijn enorm te noemen.

Voor de positie van het groei dividend aandeel gaan we nog op zoek naar een geschikt aandeel.

Portefeuille update

De resultaten van beide portefeuilles worden elk kwartaal gedeeld. Deze resultaten kunnen per dag verschillen zoals onderstaand het rentecertificaat. Uiteraard is een winst/rendement of verlies pas gerealiseerd indien de positie daadwerkelijk is afgesloten. Rente certificaten kun je altijd nog later inkopen, mits uiteraard de ondergrens niet is geraakt. Ook is het belangrijk om te kijken welke prijs je moet betalen, de bied en laat kosten kunnen erg uiteen lopen.