Nieuwe positie geld groeiplan 1e kwartaal 2022

Nieuwe positie geld groeiplan 1e kwartaal 2022

26 januari 2022 0 Door Redactie Geld kan groeien

Omdat er geen openstaande orders meer in de portefeuille stonden was het tijd om weer posities te gaan innemen. We hebben besloten om de nu toch erg volatiele markt wat “defensiever” te gaan benaderen. We gaan het komende halfjaar proberen meer winst te bereiken maar we gaan daardoor ook meer risico nemen. Voor onze eerste positie in dit nieuwe jaar hebben we een Turbo short op ASML gekocht, waarbij we er van uit gaan dat de koers gaat dalen.

Kopen Turbo ASML

Wat is een Turbo?

Een turbo is een hefboominstrument: je speelt hierbij in op een verwachte stijgende of dalende koers. Je koopt een turbo long als je denkt dat de koers gaat stijgen en je koopt een turbo short als je denkt dat de koers gaat dalen. Onze verwachting is dat de koers van ASML gaat dalen, misschien eerst nog een kleine stijging maar daarna een forse daling is de verwachting, na het bekijken van de technische analyse. Uiteraard is het geen garantie dat de koers ook naar beneden gaat, maar dat spreekt voor zich.

Wat zijn de verschillen met een aandeel?

Het verschil met een aandeel is dat het relatieve rendement op een turbo hoger is dan bij een aandeel. Dit komt omdat er bij een turbo sprake is van een hefboomwerking. In onze turbo hebben we gekozen voor een hefboomwerking van 2,2.

Het maximale verlies bij een turbo is de investering. Met een turbo ontvangt u de volledige stijging of daling van de onderliggende waarde (koers), terwijl je zelf maar maar een gedeelte van de waarde investeert. De rest financiert de uitgever van de turbo, in dit geval BNP Paribas. Het gedeelte dat de uitgever financiert noem je het ‘financieringsniveau’ genoemd, dit staat vermeld onder het stoplocs niveau en is in dit geval € 851,15. Dit financieringsniveau wordt regelmatig aangepast door verrekening van de financieringskosten en -opbrengsten en wanneer de onderliggende waarde bijvoorbeeld dividend uitkeert. 

Een turbo kent geen datum dat de turbo afloopt maar loopt oneindig door in de tijd. Wel kent het product een stop loss niveau, dit staat boven het financieringsniveau gemeld en in dit geval is dat € 787,80. Als de onderliggende waarde (koers ASML) het stop loss-niveau bereikt of overschrijdt, zal de turbo worden verkocht. Als dat gebeurd ben je je inleg volledig kwijt, dit is dus gelijk je maximale verlies. De hefboom wordt dagelijks aangepast door de koers veranderingen van de onderliggende waarde. Dit is een belangrijk punt omdat het risico op verlies groter is als de stoplocs erg dicht tegen de koers aanligt.

Bijzonderheden van een stop loss:

Door de stop loss kun je nooit meer dan een vooraf ingeschat bedrag verliezen omdat je wordt “uitgestopt”

Bij een turbo long ligt de stop-loss altijd boven het financieringsniveau. Je bent dus niet je hele inleg kwijt zoals bij een optie of future wel het geval is.

Het stop loss-niveau wordt meestal maandelijks aangepast.

Het financieringsniveau wordt regelmatig aangepast m.b.t. de rente die de uitgever in rekening brengt voor het gefinancierde gedeelte en door verandering m.b.t. dividend uitkeringen. Met een long positie profiteer je dus bij dividend uitkeringen. Voor een short positie is dit juist een nadeel

Tussenstand portefeuille:

De kosten van het kopen bedragen € 156,95, dit is inclusief de transactiekosten van € 0,50.

De eerste positie van dit jaar is ingenomen, we gaan deze nauwlettend volgen. Daarnaast gaan we kijken welke positie we nog meer gaan innemen.