“The only way is up?”

“The only way is up?”

De opgaande lijn heeft zich in de eerste periode van 2021 gewoon doorgezet en we zien de koersen steeds verder stijgen. Om je heen hoor je steeds meer beleggers de vraag stellen: “Kan dit wel goed gaan?”. Ondanks dat er zoveel aan de hand is in de wereld, lijkt het vertrouwen in de markt gigantisch te zijn. Maar is dit ook wel zo? De afgelopen maanden blijven de koersen op lopen, ondanks dat we nu in de derde corona golf zitten. Maar om je heen hoor je steeds meer negatieve signalen. Krijgen we op korte termijn een kantelpunt, wat gaat de rente en de obligatiemarkten doen? Na de enorme dip naar beneden in maart 2020 zagen we overwegend hogere koersen. Door de stijgende rente ontstaat er een onrustige situatie op de markt. Welke kant gaan we op de komende tijd?

Ik probeer mijn risico’s toch wat af te dekken en verklein mijn posities. Hierdoor vergroot ik mijn aandeel cash in mijn portefeuille om straks eventuele kansen te kunnen oppakken. Daarnaast neem ik een aantal optiestrategien in voor een langere looptijd, gericht op dalingen in de markt.

Hoe gaan we om met deze onzekerheden in de markt? Kijken we vooral fundamenteel of technisch naar een koers? Gelukkig kunnen we niet alleen handelen op een stijgende maar ook op een dalende beurs.

Hoe bepaal ik wanneer ik in en uit een positie stap?

Wanneer ik een aandeel interessant vind, ga ik een grafiek maken. Ik werk hiervoor zowel met Binck Protrader als met het gratis programma Trading View. De technische indicatoren waar ik mee werk heb ik al in mijn layout opgenomen. Vervolgens teken ik de steun (bodem niveau) en weerstand (plafond niveau) in de grafiek zodat ik deze niveaus in de gaten kan houden.

Als je een stijging verwacht

Als ik verwacht dat de koers gaat stijgen stap ik meestal in met een optie strategie. Af en toe wanneer ik binnen 1 of 2 dagen een enorme stijging verwacht, stap ik ook wel eens in met een aandeel. Mijn doel is dan om een bepaald % rendement proberen te behalen in een korte periode. Na het technisch bepalen van de posities van de koers, steun en weerstand kun je de transactie in gaan leggen. Naast de instap (entry) order leg ik ook direct een stop loss en take profit order ik waardoor ik mijn resultaten beter kan beschermen.

Stop loss & take profit

Omdat je nooit altijd kunt voorspellen of de koers gaat doen wat je verwacht is het belangrijk om je risico’s van het verliezen van je geld goed in te schatten. Hiervoor gebruik ik een stop loss en een take profit order. Een stop loss order is een order die je vooraf inneemt en wordt geraakt (uitgeoefend) wanneer deze het stopniveau bereikt. Hiermee bescherm je je positie tegen een verdere koersdaling, je beperkt je verlies. Een take profit is een order waarbij je vooraf je winst gaat instellen en hiermee probeert veilig te stellen.

Deze beide niveaus bepaal je aan de hand van je grafiek. Stel je verwacht een stijging, je koopt een aandeel en deze gaat ondanks je verwachting niet naar boven maar helaas naar beneden. De stoploss die je hebt ingenomen zet je net onder het niveau van de steun. Mocht de koers dalen dan test hij dit steunniveau maar ook vaak gaat daarna de koers weer naar boven. Is de kracht naar beneden erg groot en gaat hij door het steun niveau heen dan wordt je stoploss geraakt en worden je aandelen verkocht. Doe je dit niet dan is de kans groot, dat de koers verder naar beneden gaat en je nog veel meer geld verliest. Voor het nemen van mijn winst stel ik een take profit in, deze zet je net onder de weerstand. Je ziet regelmatig dat de koers de weerstand (plafond) raakt en dan weer naar beneden gaat. Door de inname van je take profit order wordt de order uitgeoefend en pak je je winst, voordat de koers weer naar beneden gaat bewegen. Hierdoor kun je je winst beschermen tegen een daling.

Onderstaand een voorbeeld met de steun en weerstand niveaus. Ook zonder het gebruik van technische indicatoren kun je een grafiek goed leren lezen. Steun en weerstand niveaus en de koers (in Candle stick patronen) geeft je al heel veel informatie.

Als je een daling verwacht

Als ik het idee heb dat de koers de komende tijd gaat dalen stap ik meestal in met een optie strategie. Uiteraard kun je ook met aandelen instappen als je nog te weinig ervaring hebt met opties. Om in te spelen op een daling hoop je dat de koers naar beneden gaat en dus verkoop je een aantal aandelen. Die aandelen heb je dus niet fysiek in je bezit.

Je gaat dus aandelen verkopen maar je hebt ze niet, hoe werkt dit dan? Stel nou dat aandeel x op €100 staat en je verwacht dat deze de komende tijd naar beneden gaat. Je legt vervolgens een verkooporder in met de te handelen aandelen (stel 10 stuks) en met de koers van €100. In je portefeuille staat dan -10 aandelen en je ontvangt hier €1.000 voor. Wanneer de koers vervolgens naar €90 daalt leg je weer een kooporder in voor 10 aandelen x €90 koers. Je moet hiervoor betalen 10 x €90 = €900. Je positie is vervolgens weer afgesloten en je winst is €10 (excl transactiekosten). Buiten het feit dat de positie groot genoeg moet zijn om de transactiekosten te kunnen dragen zitten hier ook risico’s aan.

Stel je voor dat de koers niet gaat dalen zoals je verwacht had maar gaat stijgen. Dan kun je in theorie een oneindig geld verliezen. Doe dit dus nooit zonder het inleggen van een stop loss of take profit order zoals hierboven besproken. Niet voor niets zijn twee van de belangrijkste regels om je verlies te beperken, handel nooit zonder plan en bescherm altijd je posities.

Stick to your plan

Handel altijd met je eigen visie op de markt/aandeel, bepaal of de koers (volgens je eigen idee) naar boven of naar beneden gaat. Maak een plan waarin je voor jezelf bepaald wat voor strategie je gaat volgen. Bepaal je risico’s en kansen en zet gelijk met het invoeren van je instap (entry) order ook je stop loss en take profit niveau vast. Houdt je dan vervolgens aan je eigen plan. Denk niet als je de grafiek volgt en gebeurt iets onverwachts, nu moet ik snel de andere kant op handelen en raak vooral niet in paniek. Uiteraard gaan niet al je transacties geld opleveren, maar verlies je ook geld. Dit is een van de moeilijkste emoties om te beheersen als je handelt op de beurs. Maar door te houden aan je eigen plan kun je veel beter kritisch naar jezelf kijken en je strategie eventueel aanpassen op basis van je behaalde resultaten.

Maak zoveel mogelijk “vlieguren”, en werk met een trading journaal om al je posities in te registreren. Hierdoor ben je beter in staat om je portefeuille te managen en te leren van je eigen acties.