Hoe word je financieel onafhankelijk?

Hoe word je financieel onafhankelijk?

11 november 2020 0 Door Redactie Geld kan groeien

Je bent financieel onafhankelijk als je voor je levensonderhoud, niet afhankelijk bent van inkomsten uit arbeid. De inkomsten die je buiten je salaris om ontvangt zijn groter dan je maandelijkste lasten. Dit kunnen inkomsten zijn uit spaargeld, inkomsten door groei aandelen, dividend van aandelen of huurinkomsten uit onroerend goed.

De eerste stap naar financiele onafhankelijkheid

Alles begint bij de juiste mindset ontwikkelen over geld en het hebben van inzicht in je eigen financiële situatie. Wat heb je precies nodig om te leven, welke kosten kun je besparen en hoe kun je je geld zoveel mogelijk laten groeien, welke investeringsproducten ga je hiervoor gebruiken. Welke risico’s ben je bereid om te nemen? Steeds meer mensen besteden tijd aan het opzetten van mogelijkheden om extra passief inkomen te generen. Een goede eerste stap naar onafhankelijkheid.

Welke stappen moet je nemen om financieel onafhankelijk te worden? 

  • Inzicht in je financiële positie
  • Eventuele schulden eerst aflossen
  • Bespaar op je uitgaven
  • Spaar minimaal 10%
  • Investeer geld en probeer je rendement te verhogen
  • Herinvesteer je rendement

Inzicht

Zorg voor inzicht, maak een overzicht waarin je je inkomsten en uitgaven noteert. Zo kun je zien of je geld over houdt of tekort komt. Tevens kun je meer inzicht krijgen over de aard van je uitgaven en de oorzaak van bepaalde uitgaven. Zorg ervoor dat je alle bedragen noteert in excel, of als dat lastig is op papier. Vermeld het bedrag per jaar en per maand om zo te kunnen bepalen wat je maandelijkse lasten bedragen. Daarnaast gebruik je een aantal categorieën om overzicht te verschaffen. Uitgaven met betrekking tot bijvoorbeeld wonen hypotheek/huur, auto, vakantie, kleding, levensonderhoud, verzekeringen, nutsvoorzieningen en diversen. Het werken met categorien dwingt je om per onderdeel na te denken over de kosten en vaststellen of de kosten nog verlaagt kunnen worden of zelfs wel noodzakelijk zijn.

Bij de bankrekening heb je de mogelijkheid om een uitdraai te maken van je rekening met alle inkomsten en uitgaven. Gebruik deze, maak elke maand een uitdraai en voeg zelf een kolom toe waarbij je je categorie vermeld. Hier kun je dan later op filteren. Heb je een kolom van diversen of spullen dan zal je zien dat wanneer je hier op regel niveau door heen gaat er misschien wel 30% van de uitgaven niet echt nodig waren. Hier kun je dan weer op gaan besparen de volgende maand. Alles begint bij inzicht, zonder inzicht geen resultaten.

Schulden aflossen

Los eventuele schulden eerst af. Door gebruik te maken van het 8e wereldwonder kun je door rente op rente je vermogen versneld opbouwen. Helaas werkt dit principe ook bij het oplopen van je schulden. Het is daarom van belang dat je altijd eerst je schulden moet aflossen voordat je je vermogen kan gaan opbouwen.

Bespaar

Bespaar op je uitgaven. Er zijn tal van manieren om geld te besparen. Boodschappen, kleding maar ook het kopen van spullen en het op een andere manier op vakantie gaan. Door een overzicht te maken van je bankrekening elke maand en de categorieën toe te voegen zoals hierboven besproken kun je snel zien waar je nog kosten kan besparen. Vraag je wat vaker af of je iets echt nodig hebt, is dat niet het geval koop het dan niet of stel anders de aankoop bijvoorbeeld 2 maanden uit.

Sparen

Spaar elke maand geld. Zoals het Nibud aangeeft kan iedereen ongeveer 10% sparen, hiervoor gebruiken ze een stappenplan.

Rendement

Verhoog je inkomsten. Zoals het 8e wereldwonder laat zien kan je sneller financieel onafhankelijk worden door rente op rente effect. De hoogte van je rendement is dan ook heel erg belangrijk. Het ROI, het return on investment bepaald hoe snel je geld kan groeien. Waar we vroeger 4% op onze spaarrekening aan rente hebben ontvangen krijg je nu bijna niets meer. Je ROI bepaalt de snelheid waarin je financieel onafhankelijk kunt worden. Hoe hoger je ROI hoe sneller je je doel bereikt. Stel hiervoor haalbare stappen op hoe je dit denkt te gaan sturen. Door het te noteren zul je zien dat er meerdere mogelijkheden zijn dan dat je in eerste instantie had gedacht. Koppel aan je doelen ook een tijdslimiet wanneer je iets bereikt wilt hebben. Wees niet te makkelijk of te streng voor jezelf maar zet realistische doelen op papier.

Hoe verhoog je je ROI?

Als je belegd in dividend aandelen kan je misschien je portefeuille beleid veranderen waardoor je je rendement iets kunt verhogen. Als je je dividend gaat herbeleggen, groeit je geld exponentieel. Ook kan je je gaan verdiepen in groeiaandelen, welke bedrijven staan er slecht voor en hebben de potentie om te gaan stijgen? Heb je wat meer ervaring op de beurs kun je ook in opties handelen zodat je zowel in een stijgende markt als in een dalende markt geld kunt verdienen. Door al deze mogelijkheden kun je je financiële onafhankelijkheid misschien sneller realiseren.

Succes factoren en financiële onafhankelijkheid

Er zijn een aantal factoren die invloed kunnen hebben op het bereiken van financiele onafhankelijkheid. De eerste is leeftijd, hoe jonger je begint in het proces van financiele ontwikkeling hoe groter de kans is dat je je doel kunt bereiken. 

De tweede factor is je commitment en tijd die je bereid bent te investeren in je ontwikkeling om financieel onafhankelijk te worden. Wil je er niets voor doen dan wordt het een lastige en langdurige weg. Maar wil je hier echt voor gaan zijn er veel informatie bronnen waarvan je kunt leren en daardoor sneller alle stappen kunt door lopen.

Mijn traject is begonnen met het openen van een rekening, een aandeel gekocht waarvan ik het gevoel had dat deze wel omhoog moest gaan binnenkort. (Was dit ergens op gebaseerd? Nee, eigenlijk niet). Vervolgens na een enorme koersdaling het aandeel met verlies verkocht. Niet de beste start, maar wel een leerzame… Vervolgens ben ik mij gaan verdiepen in de fundamentele analyse van bedrijven, technische analyse en ben ik nog steeds veel tijd aan het investeren om mezelf alles eigen te maken.

Naast het ontvangen van mijn salaris afkomstig van mijn baan, ontvang ik nu ook inkomsten vanuit mijn beleggingsportefeuilles. Dit geeft je een gevoel van vrijheid en ruimte in het maken van keuzes. Ik denk dat dit voor iedereen mogelijk is, maar je moet hier wel tijd aan besteden. Maar geloof mij, als ik zeg dat het zeker de moeite waard is om te proberen.