Welkom startende belegger

Welkom startende belegger

En dan is het zover, je hebt je mindset aangepast en bent er van overtuigd dat je wilt gaan proberen om je geld te laten groeien. Je gaat beginnen aan je route op weg naar financiële ontwikeling. Maar wat ga je nu precies doen voordat je kan gaan beleggen? Vaak kun je zoveel informatie vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik neem je mee langs de route.

Startpunt:

Je hebt wat geld gespaard waarmee je wilt gaan beleggen. De eerste stap is een rekening openen bij een Broker. Maar welke broker kies je uit, ik maak gebruik van zowel Lynx, de Giro en Binck bank. Elk heeft zijn eigen voorwaarden. Het is belangrijk om de mogelijkheden te vergelijken en de verschillende kosten die ze hanteren.

Belangrijk is ook je inleg aan geld bij het openen van een rekening. Zo moet je bij het openen van een rekening bij Lynx €3000 storten, bij de Giro en de Binck hoef je geen geen minimum bedrag te storten.

Ik leg op mijn Lynx portefeuille mijn optiestrategien (ontwikkelde belegger) in, de Giro gebruik ik voor het dagelijks en wekelijks traden. Mijn portefeuille bij Binck gebruik ik voor mijn lange termijn dividend aandelen. Mijn advies zou zijn om als startende belegger een rekening te openen bij de Giro. Gezien je startbedrag waarschijnlijk nog niet zo hoog is drukken de transactie kosten op je rendementen die je hoopt te halen. Mocht je meer dan €3000 willen inleggen dan zou ik voor een Lynx rekening kiezen. Het platform is uitgebreider waardoor je later in je ontwikkeling weer meer mogelijkheden hebt. Binck Protrader is een mooi platform als je verder bent in je ontwikkeling en veel met technische analyse werkt. De transactie kosten zijn helaas wat hoger dan bij Lynx en de Giro.

Open een rekening

Open een rekening bij de broker. Je vult je gegevens is, beantwoord diverse vragen en voegt een kopie van een legitimatie bewijs in. Dit alles kan online gebeuren. Je stort vervolgens het bedrag op je rekening waar jij mee wilt gaan beleggen.

Rekening geopend en dan?

Dan is het zover, je hebt een rekening geopend en je geld hierop gestort. Je kunt beginnen met beleggen. Maar wat ga je doen, wat voor producten ga je verhandelen? Er is zoveel mogelijk dat je voor je zelf een route moet vinden om stapsgewijs te gaan beginnen. Er zijn een hoop mensen die een aandeel kopen, hopen dat het omhoog gaat en dan weer verkopen met winst. Uiteraard kan dit, dit kan meerdere malen goed gaan maar dan gaat de koers een keer onverwachts naar beneden. Wat doe je dan? Blijf je zitten en hoop je dat het weer goed komt of verkoop je je aandeel en pak je je verlies? En hoe vaak kun je verlies opvangen voordat je geen geld meer hebt op je rekening en je helemaal niet meer kunt beleggen?

Route volgen

Op mijn site ga ik 2 startende beleggers helpen om hun route te gaan starten. Ze beginnen beide met een rekening met een startbedrag van €500. We gaan proberen hun geld te laten groeien en laten zien elke maand welke stappen we maken. Naast de eenmalige inleg gaan we op termijn ook geld bij storten en de strategie aanpassen. Maar eerst rustig aan beginnen.

Zoals ook in de disclaimer valt te lezen ben ik geen financieel adviseur. Ik probeer om meer mensen bewust te maken van je financiële positie en te helpen om je geld te laten groeien. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen acties. Waarbij de hoofdregel altijd moet zijn: “beleg nooit met geld wat je nodig hebt voor je levensonderhoud”!

Wil je echt gaan beginnen, bepaal voor jezelf je instap bedrag en stel jezelf voor dat het het al verloren hebt. Mentaal schrijf je het bedrag voor jezelf al af. Dit geeft je een andere mindset maar daarna, ga beginnen…..

‘Wie meedoet loopt het risico om te verliezen. Maar als je niet eens meedoet heb je bij voorbaat al verloren.’ – Barack Obama –