Verschillende traders

Verschillende traders

Geen mens is hetzelfde en dat geldt ook voor de verschillende soorten traders. Zij maken beslissingen op basis van verschillende en soms identieke informatie maar toch interpreteren ze die informatie op hun eigen manier. Ook al hebben twee traders dezelfde trading stijl dan kunnen ze nog andere resulaten boeken. Deze trade stijlen kenmerken de voorkeuren van een trader en sluiten aan op zijn of haar persoonlijkheid en persoonlijke situatie. Als beginnende trader is het verstandig jezelf af te vragen welke trade stijl het best bij je past. Er zijn vier verschillende trade stijlen:

De Scalper

Scalpers zijn traders die heel veel trades op een dag plaatsen, tientallen tot zelfs honderden. Zij richten zich op het behalen van veel maar erg kleine winsten. Trades duren soms seconden of minuten en de meeste scalpers traden tijdens de drukste uren van de dag (tussen 14:00 en 18:00), wanneer zowel de VS als Europa geopend zijn. Scalpers zitten dus een aantal uren per dag achter hun computer en werken vooral op de minuten grafiek. Scalpen is psychisch erg zwaar omdat je erg veel trades moet inleggen. De meeste mensen zijn hier niet voor geschikt vanwege de enorme stress die hierbij komt kijken.

De Daytrader

Dagtraders plaatsen gemiddeld een paar trades per dag en hopen op de trend van de dag mee te rijden. De posities worden aan het einde van de dag weer afgesloten, een daytrader gaat niet ‘overnight’. Er wordt vooral gehandeld op korte tijdsframes zoals de 5 minuten of 15 minuten grafiek. Doordat ze mikken op bewegingen tijdens de beurssessie kunnen ze nooit grotere trends vangen. Ze moeten dan ook tevreden zijn met meerdere kleine winsten om zo hun rendement op te krikken. Daytraden is een voltijdse bezigheid en er wordt meestal gebruik gemaakt van hefboomproducten zoals CFD’s of Forex, om hun rendementen proberen te verhogen.

De Swingtrader

De swingtrader neemt een positie in voor enkele dagen tot enkele weken. De trader probeert zo een korte termijn golf op de markten mee te pakken. De swingtrader analyseert dagelijks de markt om op de hoogte te blijven. Swingtrading is geschikt voor mensen die overdag werken en ’s avonds de tijd hebben om de markten op te volgen en economisch nieuws bij te houden. Swingtraders maken meestal gebruik van een technische analyse en minder van een fundamentele analyse. Ik gebruik hiervoor de 4 uur, de uur en daggrafieken, Daarnaast maak ik gebruik van het inleggen van doorlopende orders.

De Positie trader

Een positietrader neemt voor een lange tijd een positie in, van maanden tot jaren. Positietraders openen een trade gebaseerd op uitgebreide analyses en economische vooruitzichten. Ze proberen vrij vroeg in te stappen in een grote trend en proberen deze helemaal mee uit te rijden. Hierdoor zal deze belegger niet zo vaak handelen en erg rustig zijn beslissingen kunnen nemen. Er is namelijk helemaal geen tijdsdruk. Ze gebruiken vooral de week-of maandgrafieken. Ik gebruik hierbij vaak het 1, 2, 3 principe. Dit houdt in dat ik een order inneem en mijn positie daarna in 3 delen verdeel. 1 /3 deel take profit als ik bepaalde koers heb bereikt, dan verkoop ik een gedeelte, dan 2e koersdoel verkoop ik weer een gedeelte van mijn aandelen. Laatste laat ik doorlopen en probeer nog zoveel mogelijk winst te behalen. Wel moet je dan je stop loss mee naar boven of beneden verschuiven. Meer hierover in een ander artikel.

Wat werkt goed voor jou?

Er is geen goede of slechte manier als het gaat om traden. De stijl moet aansluiten bij je persoonlijkheid en je persoonlijke situatie. Wanneer je weet welke stijl het best bij je past, helpt dit je om een goed tradeplan op te stellen. Een tradeplan van een scalper zal er namelijk anders uitzien dan dat van een swingtrader. Bij het opstellen van je tradeplan is het dus belangrijk eerst te bepalen welke tradestijl het best bij jou past.