Riskmanagement

Riskmanagement

Het is mogelijk om hoge rendementen te maken, maar het is ook mogelijk om veel geld te verliezen. Hoe kun je je risico’s zo beheersbaar mogelijk maken?

Het is van belang dat je je altijd bewust bent van het risico, voordat je een trade in neemt. Vaak wordt er alleen maar nagedacht over de winsten die je hoopt te maken maar denken we er liever niet aan, dat we ook geld kunnen verliezen. Omdat de beurs zo beweeglijk is en zowel sterke dalingen als stijgingen laat zien moet je je bewust zijn van de risico’s.

Het gaat erom dat je je geld zo goed mogelijk beschermt en niet zomaar wat probeert. Een trade die je inneemt en verlies oplevert gebeurd, maar het is belangrijk dat dit niet te vaak voor komt. Wat belangrijk is bij beleggen is niet hoe je zo veel mogelijk geld kunt verdienen, maar wel hoe je zo weinig mogelijk geld kan verliezen. Handel je op adviezen van andere experts, dat is geen probleem maar zorg er wel voor dat je begrijpt wat je doet en dat het aansluit bij je eigen tradeplan.

Voor beginnende traders is het niet gemakkelijk om winstgevend te worden. Vrijwel alle nieuwe traders maken precies dezelfde fout: ze traden te veel. Onderzoek wijst uit dat 95% van alle traders geld verliest en dus 5% geld verdiend. Het spel is complexer dan menigeen denkt. 

Beginnende traders laten zich vaak leiden door hun emoties. Ze handelen en reageren vaak overal op, uit angst om te laat te zijn. Hierdoor nemen ze impulsief transacties in en als je koers dan in tegengestelde richting verschuift, blijven ze zitten en hopen dat het goed komt. Een gevaarlijke situatie, want hoe lang kun je overeind blijven met je portefeuille? Hoe vaak verlies je geld en hoe groot zijn je posities?

De rol van emotie is heel sterk, na het nemen van een winstgevende trade, denk je dat je de beurs goed aan kan. De kans dat je snel daarna weer een nieuwe trade inlegt is erg groot. Omgekeerd zien we hetzelfde, heb je een slechte trade ingenomen dan wil je vaak je verlies weer goed maken. Je legt dan vervolgens erg snel weer een nieuwe trade in. Het nadenken over de risico’s of het analyseren van je trade blijft vaak achterwege.

Het traden wordt zo een verslaving met precies dezelfde kenmerken als gelijk welke andere gokverslaving. Deze traders zitten zo vaak als mogelijk aan de computer om de beurskoersen volgen en trades in te nemen. Maar zonder het beheersen van je emoties is het onmogelijk om je geld te laten groeien.

De eerste stap voor jezelf is het erkennen dat je te veel trades inneemt. Daarnaast is het van belang dat je een tradeplan voor jezelf opstelt. Als je een plan hebt die past bij je persoonlijkheid is het belangrijk om je altijd te houden aan je eigen plan. Alleen op die manier kun je je emoties onder controle krijgen en proberen geld te verdienen.

In je tradeplan benoem je alle risico’s die je kunt inschatten als je gaat handelen in specifieke producten. Het is belangrijk om deze aandachtspunten vooraf in te schatten, zodat je er rekening mee kunt houden. Maar zelfs al heb je die stappen genomen, dan is het nog lastig om je aan je eigen regels te houden. Zelf heb ik dit meegemaakt tijdens de enorme daling op de beurs, door het Covid 19 virus. Ik had in mijn plan de regels genoteerd met betrekking tot het invoeren van een stoploss. Een stoploss is het invoeren van een order met een bepaalde waarde, wanneer die op dat niveau komt, ga je kopen of verkopen. Doordat de beurs zo snel ging dalen begonnen er allerlei emoties mee te spelen, waardoor ik andere keuzes ben gaan maken. Het was een dure les…