Geld sparen

Geld sparen

Er zijn een aantal stappen als het gaat om financiële bewustwording en je geld laten groeien. Het heeft alles te maken met je mindset over geld en je vertrouwen dat je je eigen situatie kunt veranderen. Het begint bij inzicht in je financiële situatie, daarna berekenen wat je financiële buffer moet zijn. Een financiële buffer is nodig om onverwachtse uitgaven te kunnen opvangen, zonder dat je financieel in de problemen komt. Weet je de hoogte van het bedrag, dan ga je maandelijks een vast bedrag automatisch sparen. Na het bereiken van je buffer in je reserve pot ga je de rest overstorten op een broker rekening en proberen je geld te laten groeien door je rendement te herbeleggen.

Stap 1: inzicht

Zorg dat je een overzicht hebt van al het geld wat er elke maand binnenkomt en wat er vervolgens weer uit gaat. Het is belangrijk om alles te noteren, ook van alle uitgaven waarvan je denkt, die zijn zo klein dat is niet belangrijk. Alle kleine uitgaven vormen weer een groter bedrag. Door in je overzicht te werken met het benoemen van categorieën kun je voor jezelf patronen in het uitgeven van geld gaan herkennen.

Stap 2: Bereken je buffer

Om vast te stellen hoeveel spaargeld je nodig hebt, heeft het Nibud een BufferBerekenaar gemaakt. Met deze online tool bereken je je persoonlijke adviesbuffer, gebaseerd op je eigen huishoudsituatie. Met dit bedrag weet je zeker dat je onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven direct kunt betalen zonder dat je een lening hoeft af te sluiten of je levenspatroon moet aanpassen. Het 8e wereld wonder, rente op rente stijging werkt helaas ook bij schulden, dit werkt dan keihard negatief tegen je in.

Stap 3: Welk bedrag sparen?

Een vuistregel (o.a. bij Nibud) is om maandelijks minstens 10% tien van je inkomen te sparen. Het structureel geld sparen is niet voor iedereen gemakkelijk. De 10% is een richtlijn, maar als je al moeilijk rond kunt komen is het een grote opgave. Open een spaarrekening en maak met een automatische overboeking elke maand het bedrag over. Zo voorkom je dat je het aan andere zaken uitgeeft. 

Stap 4: Buffer bereikt

Wanneer je het bedrag bij elkaar hebt gespaard om financieel onverwachtse zaken te kunnen opvangen is het tijd voor de volgende stap. Je laat je “reserve pot” op je spaarrekening staan en komt er een uitgave van bijvoorbeeld meubels, witgoed of ziektekosten, denk aan eigen risico, dan kun je dit betalen. Het resterende bedrag ga je gebruiken om te proberen je geld te laten groeien.

Stap 5: Beleggen

Open nu een rekening bij een broker en ga beginnen met beleggen. Ook dit kun je doen door automatisch maandelijks aandelen of andere producten bij te kopen. Door het 8e wereld wonder dan positief te gebruiken groeit je geld door het rente op rente effect exponentieel.

Neem geen risico’s

Uiteraard is de buffer opbouwen zodat je eventuele financiële zaken kunt opvangen het belangrijkste. Pas als je dit bedrag op je spaarrekening hebt staan ga je verder met de volgende stap. Ga nooit investeren met je buffer en denk dat je het niet nodig hebt. Het moment namelijk dat er iets onvoorziens gebeurt moet je bij je geld kunnen. Zit dit dan in je aandelen en moet je direct verkopen kan dit je geld gaan kosten en ben je weer een stap terug gezet in je route.