Bears & Bulls

Bears & Bulls

Wie start met beleggen, zal al snel de termen ‘bear / bearish’ en ‘bull / bullish’ tegenkomen, deze worden namelijk wereldwijd gebruikt. Als de koers gaat stijgen noem je dat Bullish en als de koers gaat dalen Bearish.

De stieren (Bulls | Bullish)

Een bull market betekent dat de prijs van een financieel product voor een langere periode stijgt. Er wordt een stier als voorbeeld gebruikt omdat een stier met zijn hoorns een prooi omhoog sleurt. Vandaar de vergelijking met een stijgende koers.

Tijdens zo’n bull market zijn investeerders erg optimistisch (bullish). Men heeft er vertrouwen in dat de koersen op termijn gaan stijgen. Een bull run is een langere periode waarin de prijzen stijgen.

Op Wall Street vind je een standbeeld van een stier. Het symbool voor vertrouwen in de (aandelen)markt en de hoop dat de koersen zullen stijgen.

De beren (Bears | Bearish)

Een bear market houdt in dat de koersen hard dalen. Men gebruikt hiervoor het symbool van een beer omdat een beer een prooi met zijn klauwen naar beneden slaat.

In Frankfurt zie je bij het gebouw van de aandelenbeurs een standbeeld van een stier en een beer. Dit symboliseert het spreekwoordelijke ‘gevecht’ tussen bullish investeerders en bearish investeerders. Het beleggen op de koers is eigenlijk een continu gevecht tussen kopers en verkopers. Mensen die uitgaan van stijgingen of dalingen.

Tijdens een bear market zijn investeerders pessimistisch over de toekomst en gaan ze uit van een daling van de koers. Als je verder in je proces als belegger ontwikkelingen door maakt, kun je niet alleen handelen in een bull market maar ook in een bear market. Je zou met het inzetten van opties kunnen handelen op een dalende markt en je geld laten groeien.